img
KBS

Çocuk ve Genç İşçi Çalıştırmama Politikası

Çocuk ve Genç İşçi Çalıştırmama Politikası

AMAÇ VE KAPSAM
İşletmemizde Türk Ceza Kanunu 4857 sayılı İş Kanunun 71. maddesine dayanılarak hazırlanmış: ’’18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esaslarını kapsayan ’’ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’’ uygulanmaktadır.

Bu politika KBS Kalıp Bağlama Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tüm çalışanlarını kapsamaktadır.

TEMEL ESASLAR
Çocuk ve/veya genç işçiler için izlenecek yol aşağıdaki gibidir:

- Çocuk ve/veya genç işçilerin maddi ve manevi hakları eksiksiz korunacak ve desteklenecektir.
- Genç işçi çalıştırılmayacak olup genç işçilerin’ ’ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’’ kapsamında çalışabilecekleri işlere yönlendirmesi sağlanacaktır.
- Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış genç çalışanlar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar çalıştırılabilecektir.
- Tesisin herhangi bir kademesinde, çocuk işçi çalıştırılmayacaktır.
- Çalışanın yasal olarak çocuk sayılmayacak yaşına kadar, finansal olarak desteklenip, okula gitmesinin sağlanmasını taahhüt eder.

Ceza ve Yaptırımlar

- Çocuk işçilik, zorla çalıştırma ve gençlerin istihdamı alanındaki yerel ve uluslararası hukuka uygunsuzluk, yasalara aykırı davranışta bulunan personelin, tedarikçilerin ve/veya şirketin ceza ve yaptırımlarla karşılaşmasına sebep olmanın yanında şirketin itibarını zedeleyecektir. Herhangi bir çalışanın veya tedarikçinin çocuk işçilik, zorla çalıştırma ve genç istihdamı konularını düzenleyen yasalara veya işbu politika ile tanımlanan ilke ve standartlara uymaması, iş akdinin feshi veya ticari sözleşmenin feshi ile sonuçlanabilecek yaptırımlara sebep olabilir. Bu fesih durumu, şirketin ihlali yapan tarafa karşı yasal haklarını hukuk önünde kullanmasına mâni değildir.

docxfilePDF