Doğayı Korumak için Ne Yapabiliriz?
Doğayı Korumak için Ne Yapabiliriz?
✖️Dünyamız kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya bu yüzden sularımızı olduğunca kontrollü kullanmalıyız.
✖️Küveti doldurmak yerine duş alın.
✖️Tasarruf etmenize yardımcı olacak musluk bataryalar tercih edin.
✖️Sebze ve meyveleri akan suda yıkamayın.
✖️Çamaşır ve bulaşıkları elinizde yıkamayın, makine kullanın.
✖️Sifon sisteminde su tüketimini azaltacak önlemler alın.
📌Oldenburg Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre diş fırçalarken açık bıraktığımız musluk 12 litreye kadar temiz içme suyunun boşa gitmesine sebep oluyor.
♻️ Geri dönüşüm kutularını kullanın. Kâğıt, plastik, cam ve pil atıklarını ayrıştırarak atın.
✖️Kullandığınız kızartma yağını biriktirip yağ atık kutusuna atın asla lavaboya dökmeyin.
📌Denizlere de karışabilen yağ atıklarında, her 1 litre atık yağın yaklaşık olarak bir milyon litre temiz suyu kirletebildiği düşünülmektedir.
🔌 Elektrikli cihazları kapatın! Elektrikli cihazları sadece kumandayı kullanarak kapatmak yetmez. Doğa Koruma Birliği tamamen kapatılmasını öneriyor.
🔋 Stand-by modunda bırakılan cihazlar elektrik harcamaya devam ediyor. Açılıp kapanabilen bir çoklu priz kullanarak, cihazların gereksiz yere elektrik tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.
☕ Kahvenizi termosa koyun. Tek kullanımlık bardaklar çevreye ciddi zarar vermektedir. Termosunuzu yanınızda taşıyarak kahvenizi termosunuza koymasını baristadan isteyebilir ve doğaya verilen zararı azaltabilirsiniz.
📌Belli belediye ve firmalar bununla ilgili çalışmalar yürütmektedir. Kahvenizi almaya termosunuz ile giderseniz size ekstradan kahve, termos, indirim vs. hediye edebiliyorlar.
🛍️ Naylon poşetlerden kaçının!
✖️ Naylon poşetler petrol türevi olan polietilenden üretilir. Doğaya zararlıdır. Çok tüketilir ve çöplerle beraber doğaya atılır. Doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekir. Denizleri, gölleri, nehirleri kirletir, kanalizasyonları tıkar. Özellikle deniz canlıların yaşamı için büyük bir tehlike arz eder. Orman yangınlarının çıkmasına neden olurlar. Naylon poşetler dokundukları gıdaların vitaminlerini yok ederler.
✔️ Bez torba ve kesekağıdı kullanmalıyız. Naylon poşet kullanımındaki azalma bir ülkenin dışa bağımlılığının da azalması anlamına gelir. İçecekler cam şişe içerisinde tercih edilmeli, alışveriş yapılacağı zaman tüketicilerin kendi poşetlerini (file, bez torba) yanlarında götürmeleri gerekmektedir. Organik yapılan pedlerin kullanılması gerekir.
Haberi Bulan: Şirin Aydın
( İnsan Kaynakları Sorumlusu )
Düzenleyen: Merve Zengin Kargöz
( İSG uzmanı )
Kaynak: Oksijen Gazetesi